Vind je het lastig om nieuwe aankopen te doen voor je interieur. Stel jezelf deze vragen.

Kijk je al jaren tegen hetzelfde interieur aan en vind je het lastig om nieuwe aankopen te doen voor je interieur.

Of ben je juist het omgekeerde en koop je alles wat los en vast zit en weet je niet meer zo goed hoe je moet combineren en wordt het een ratjetoe.

Stel jezelf dan eens de volgende vragen als je een nieuwe aankoop wilt gaan doen voor je interieur.

1. Vind ik het echt mooi

Deze vraag is eigenlijk op alles van toepassing, een nieuwe bank, een nieuwe lamp, zelfs een nieuwe vaas. Wat je wilt kopen, vind je het echt mooi. Hou je er echt van of denk je eigenlijk, het is wel leuk. 

Laat alleen dingen in je huis die je echt mooi vindt. Neem niet genoegen met minder. Ook al is het in de aanbieding, ga voor wat je echt wilt en niet voor wat je een beetje wilt. If you don’t love it, leave it!

2. Waar ga ik het neerzetten

Deze is voornamelijk van toepassing als je juist te veel en te vaak wat koopt. Waar wil je het neer gaan zetten. Met woonaccessoires is dat misschien nog niet zo’n probleem die nemen niet zoveel ruimte in.

Maar ga je iets groters kopen dan is het wel handig om eerst te beslissen waar je het neer wilt gaan zetten voordat je het koopt. Ook is het dan handig om vooraf goed te meten of het ook echt past. Een te grote bank is niet handig, maar een te kleine bank word je ook niet blij van, dan lijkt de ruimte niet af ga je vaak meer nutteloze dingen kopen om de ruimte voller te laten lijken en vaak ook rommeliger.

3. Past het bij de rest van mijn interieur

Hier gaat het vaak mis. Je koopt iets wat eigenlijk helemaal niet bij de rest past en je weet daarom niet goed hoe je het moet combineren. 

Het is heel handig om je interieurstijl te weten. En dit hoeft niet per se 1 stijl te zijn, het kan ook een mix van stijlen zijn. Maar onderzoek vooraf (vooral) bij een grote aankoop wat je interieurstijl is. Dit kun je heel gemakkelijk doen met Pinterest.

Maak op Pinterest een (verborgen) bord aan met de titel: ‘waar ik van hou’ en een (verborgen) bord met de titel: ‘wat ik vreselijk vind’. Op het bord ‘waar ik van hou’ pin je allemaal plaatjes die je heel mooi vindt. En ook echt alleen heel mooi. Op het bord ‘wat ik vreselijk vind’ pin je plaatjes van interieurs die je helemaal niet mooi vindt, wat je absoluut niet wilt.

Bekijk beide borden goed. Pak vervolgens pen en papier en schrijf op wat je opvalt. Wat zie je? Welke kleuren, welke materialen. wel of geen vloerkleed, zie je veel planten, hoe is de basis, kleuraccenten etc. Hou deze lijst erbij als je grote aankopen doet. Nog beter maak ook een moodboard op papier (of print de plaatjes uit en plak deze op) en neem deze mee als je grote aankopen gaat doen. Of installeer de pinterest app op je telefoon en je hebt je moodboard altijd bij je.

4. Heb ik thuis al iets wat er op lijkt, wat ik kan recyclen

Stel je wilt een andere kast. Je wilt een kast met dichte deurtjes in plaats van glazen deurtjes. Of je wilt een andere kleur kast.

Het kan je veel geld besparen door dan de kast zelf aan te pakken. Een likje verf, andere handgreepjes of andere deurtjes geeft een hele andere uitstraling en nog een voordeel, het is ook beter voor het milieu.

Dus kijk eens goed om je heen. Misschien kun je met een kleine aanpassing aan je huidige meubels en woonaccessoires wel een heel ander interieur creëren.

Ook voor het pimpen van meubels en woonaccessoires kun je veel inspiratie vinden op Pinterest.

5. Kan ik het betalen

Over geld besparen gesproken. Deze is misschien wel het aller belangrijkste. Je kunt iets heel erg mooi vinden, maar als je het niet kunt betalen en toch koopt haal je eigenlijk negativiteit in huis. Elke keer als je, je gekochte item ziet word je er aan herinnert dat je het eigenlijk niet kunt betalen.

Je kunt 2 dingen doen. Door sparen tot je het wel kunt betalen (en hopen dat het in de aanbieding komt) of opzoek gaan naar een goedkopere look a like.

Keep in mind

Wat heel belangrijk is, je huis is je thuis. Het maakt niet uit hoe groot je aankoop is, hou in gedachten dat het bij moet dragen aan je gevoel van thuis. Vult het je interieur aan, wordt je er blij van, past het bij de rest en kun je het betalen, dan is het een dikke vette yes.

Het inrichten van je huis is een proces. Dit doe je nooit in een keer. Het is iets wat altijd doorgaat.

Je smaak verandert. De samenstelling van het gezin verandert (misschien wel), je budget kan veranderen. Alles verandert. Wees niet bang om afscheidt te nemen van dingen die je niet (meer) mooi vindt, of verander die dingen zodat je ze wel weer mooi vindt. 

26 interieurtips

Vind nog meer interieurtips in het interieuralfabet. 26 interieurtips van A tot Z onder andere over verlichting, kleur en indeling.

Je vindt het interieuralfabet hier.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *