Aan de slag met de lange wand in de woonkamer

Heb jij thuis zo’n lange wand (zonder ramen en deuren) in de woonkamer en is die lange wand nu een doorn in je oog? Dan is deze blog speciaal voor jou. In deze blog ontdek jij hoe je ervoor kunt zorgen dat die ‘vervelende’ lange wand niet langer een irritatie punt is, maar juist voor sfeer en eenheid kan zorgen.

Misschien ziet het er bij jouw in de woonkamer ook wel een beetje zo uit: De muren allemaal wit. Een eettafel, daarnaast een kastje, daarnaast nog iets van een koffer of krukje, daarnaast een plant. Dan even niets, dan weer een plant, dan een tv meubel, dan een staande lamp en nog iets van een lantaarn of iets dergelijks. Allemaal keurig naast elkaar met soms wat ruimte tussen de verschillende items.

Maar het voelt niet goed, niet lekker, het irriteert je. Je wordt er onrustig van. Het is niet af. Je baalt gewoon van die lange wand. Je vindt ‘m lastig en weet eigenlijk niet wat je er mee moet.

Ik neem het plaatje hierboven als uitgangspunt om je te laten zien hoe je op verschillende manieren ervoor kunt zorgen dat de lange wand wel lekker voelt en je er juist blij van wordt.

Ik laat je stap voor stap zien hoe jij aan de slag kunt gaan om jouw lange wand beter bij de woonkamer te betrekken.

Eerst ga ik je vertellen waarom de lange wand hierboven niet zo’n succes is.

Dit komt doordat er allemaal kleine dingen naast elkaar worden gezet, daarom oogt het wat rommelig en onsamenhangend. Het ziet er ook uit, alsof het er gewoon maar zo is neergezet.

Groeperen, afbakenen, variëren in hoogte en herhalen zijn de magische woorden. En onthoud: groter is beter.

Wat je zou kunnen doen is een accentkleur kiezen. Mocht je niet echt van kleur houden dan kan een grijstint of een bruintint ook heel goed werken.

Ik heb hier gekozen voor de kleur mist van Histor (kleurcode: S 1002-R) De grote plant is op het krukje links naast de kast gezet. De houten kist heeft een andere plek in de woonkamer gekregen en de 2 planten in de pot met voet staan rechts naast de kast.

De kleur mist van Histor is achter de kast en de planten geschilderd. Op deze manier baken je de kast met planten af en zorgt het voor een geheel. Ook accentueer je de kast. En zorg je ervoor dat de ruimte iets hoger lijkt. Je ziet direct dat de lange wand veel beter in de woonkamer past.

Een volgende stap is om te kiezen voor een langer tv meubel. 

Het tv meubel van het eerste plaatje is 180 cm breed. Zoals je op de afbeelding hierboven ziet kan het tvmeubel wel een keer zo lang gekozen worden. 

Aan de ene kant van de tv (links) staat een schilderij, een plant en ligt nog een woonaccessoire. 

De andere kant van de tv (rechts) is een wandlamp opgehangen met daaronder een smal langwerpig schilderij. Zo is het tv meubel een mooi geheel. 

In de afbeelding hierboven zie je dat er nog een groot schilderij (bijvoorbeeld een ixxi) is toegevoegd bij de eethoek.

Kies het schilderij niet te klein en hang het niet te hoog. Hou ongeveer de hoogte, iets boven je hoofd aan, als je zit.

We gaan nog een stapje verder. De lange wand is volledig geschilderd i.p.v. een strook achter de kast. 

Hierdoor trek je de lange wand als het ware bij elkaar. Je verbind achter en voor. Terwijl je bij een vlak meer voor een scheiding zorgt van voor en achter, bij het schilderen van een vlak achter de kast doorbreek je de lange wand.

Door de wand helemaal in een andere kleur te schilderen accentueer je de wand.

Misschien denk je bij een volledig geschilderde lange wand, ik vind het toch een beetje saai.

Dan kun je er voor kiezen om achter de kast een vlak te schilderen in een andere tint of kleur. Hier is gekozen voor een cirkel. Ga dan voor een grote cirkel, maak je het te klein dan wordt het juist weer onsamenhangend.

De cirkels komen terug bij de eethoek. In een groepje van 3 zijn er cirkels op verschillende hoogtes, maar welk bij elkaar (niet meer dan 10 cm afstand) opgehangen.

Hierboven zie je nog een bovenaanzicht van de voor (links) en na (rechts) situatie. Met een paar aanpassingen creëer je een hele ander woonkamer.

In een volgende blog laat ik zien hoe je de zithoek in deze kamer knusser en sfeervoller kunt maken. 

Heb jij al bij de freebies van Rinske interieurstyling gekeken?

Pin voor later 👇.

Op Rinske interieurstyling maak ik gebruik van affiliate links. Dit betekent dat als jij iets via zo’n affiliate link koopt, ik daar een kleine commissie over ontvangen (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: fonq.nl, leenbakker.nl, xenos.nl of bol.com

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *